Studiecirkeln i Falkenberg 2009

För andra året har Nils-Gustaf varit ledare för en grupp av föreningens medlemmar som i cirkelform har träffats och studerat floran. Detta år höll vi oss inom Stafsinge församling.

Vi har träffats 9 gånger med start i mitten av april och avslutningen hölls vid Stafsinge strand i flödande sol i slutet av augusti.
Vi häpnade alla över vilka fina lokaler det finns stadsnära och i det intensiva jordbrukslandskapet norr om Falkenberg.

Vi började som sig bör i en vacker lövskog med vårblommor. Nästa träff vandrade vi runt torrbackarna vid Stafsinge kyrka och sedan följde kustlokaler och obesprutade åkrar. En fuktäng på en betesmark i Hässlås var en glad upplevelse med bl.a. granspira, kattfot, slåttergubbe och äkta nattviol.

När vi besökte en myr av högmossekaraktär, med massor av gravar efter torvbrytning, förstärkte vädergudarna kvällens fuktighet med en våldsam regnskur. Så när det blev dags för fika och artgenomgång valde vi genomblöta att skjuta på detta till nästa träff.

Nils-Gustaf visar
Nils-Gustaf Nilsson ledde studiecirkeln.

Studiecirkelns medlemmar
Går det här verkligen att äta.Nils-Gustaf berättar
Svampkonsulent Alice Berglund, till höger i bild, berättade gärna lite mer om växten vi hittade.

Marviol
Marviol.

Strandväxt
Man tröttnar aldrig på de vackra blommorna.När vi i juli besökte några märgelhålor och tegelbruksdammar hittade vi hela 67 arter som Nils-Gustaf berättade om på sitt härligt lugna sätt. Man kan tro att det är jobbigt att hänga med eftersom det är så många arter. Men det finns alltid tid för frågor och kompletteringar av deltagarna.

Användning av växter i matlagning och hälsovård har under sommaren varit en ledstjärna bland alla i gruppen. Vi har provsmakat både det ena och andra… Särskilt uppskattade smaker hade vårklynne (vintersallad) och strandmållans långa smala saltsmakande blad. Kan ju vara riktigt goda nedskurna i sommarsallader! Att använda luktsinnet för att skilja på olika arter är också bra. Ibland kan man förundras över att så små och oansenliga blommor som hos saltarv och marviol kan dofta med så stark honungsdoft.

De 17 deltagarna vill tacka Nils-Gustaf för i år och alla hoppas att vi kan fortsätta 2010.

Text: Carina Lundqvist
Foton. Jan-Olof Svensson
Strandbaldersbrå
Strandbaldersbrå.

Vid havsstranden
En härlig havsstrand.

Ensam solros
En ensam solros.

Studiecirkeln
Nils-Gustaf visar och berättar.

Strandkål
Kål, här var recepten många