Växtvärldens värstingar - Föredrag i Halmstad 1 april 2009

Först ut bland programpunkterna 2009 var ett föredrag med Lennart Engstrand från Botaniska Trädgården i Lund. Drygt 20 åhörare samlades i Mariagården i Halmstad för att höra Lennart berätta och visa bilder från några av sina botaniska resor, bland annat i Borneos djungler där han fotograferat en rad otroliga växter. Med sig hade han Marie Widén, också hon från Lunds Botaniska Trädgård.

En av de spännande växter han berättade om var orchidén Angrecum sesquipedale. Namnet syftar på sporren som kan bli omkring 30 cm lång. Darwin drog tidigt slutsatsen att det måste finnas en pollinatör med en tunga anpassad till just denna långa sporre, men det skulle ta hela 40 år innan fjärilen upptäcktes! Denna vackra orchidé fick vi förmånen att få se och dofta på i verkligheten då ett blommande exemplar tagits med.

Angrecum sesquipedale
Orchidén Angrecum sesquipedale.

┼h÷rarna
Några av de drygt 20 åhörarna i Mariagården.

 

 

En annan av de växter vi fick höra Lennart berätta om var Rafflezia, lianen med världens största blomma. Denna mäktiga blomma kan bli upp till 1 meter i diameter och mycket kring dess förökning är fortfarande oklart. Rafflezian har på senare tid visat sig vara släkt med törelväxterna, och är alltså besläktad med bland annat vår vanliga julstjärna.

Under föredraget fick vi även stifta bekantskap med olika typer av köttätande kannrankor, parasiten Ballanofora, det afrikanska korvträdet, en rad olika fikusar, bland annat den mäktiga strypfikusen, samt den enorma ökenväxten Welwitchia.

Föredraget avslutades med fika och Marie Widén passade även på att ge oss några intressanta litteraturtips.

Lennart Engstrand
Lennart Engstrand berättade och visade bilder.

Marie WidÚn
Marie Widén.

Lennart och Marie
Marie Widén och Lennart Engstrand.